Zijn tiny houses duurzaam?

Tiny houses lijken de laatste tijd de trend in duurzaam en betaalbaar wonen. Er zijn tv-programma’s, documentaires, Instagram-accounts en zelfs podcasts gewijd aan tiny house living. En hoewel het leuk kan zijn om soms mee te volgen op de reizen van tiny housers, blijft er één centrale vraag over: Hoe duurzaam is een tiny house eigenlijk?

De beweging begon de afgelopen vijf jaar aan kracht te winnen met het idee dat tiny homes niet alleen je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen, maar ook een meer betaalbare manier zijn voor mensen om huiseigenaar te worden.

In veel gevallen kunnen mensen die anders geen huiseigenaar zouden kunnen worden, dat wel als ze voor een tiny house kiezen. De uitgaven zijn over het algemeen lager, en het kost minder geld om het schip strak te houden.

Maar behalve dat het financieel gezond is, hebben tiny homes ook een aantal duurzame voordelen die grotere huizen niet hebben. Hier zijn een paar manieren waarop tiny homes een duurzame levensstijl bevorderen.

Tiny houses worden over het algemeen gebouwd met duurzame materialen.

Omdat een tiny house zo klein is, zijn er veel mogelijkheden om je huis creatief te bouwen. Sommige mensen redden gebruikte materialen en gebruiken die om hun huis te bouwen. Er zijn ook een paar bedrijven die duurzame of gerecyclede materialen gebruiken voor de bouw van hun tiny homes, die ze vervolgens verkopen.

Tiny houses kunnen worden gemaakt van gerecyclede en gegolfd blik, teruggewonnen ramen, zeecontainers, hergebruikte grenen vloeren, teruggewonnen schuurhout, en nog veel meer. Sommige mensen hebben zelfs tiny houses gebouwd van gerecyclede materialen voor minder dan 500 euro. Maar vergeet niet dat 500 euro niet de norm is. Een tiny home kost gemiddeld zo’n 50.000 euro. Tenzij je off grid gaat, dan komen er nog wat kosten bij voor alle zonnepanelen en accu’s etc.

Er is maar zoveel ruimte voor spullen

Het is onmogelijk om je ruimte niet Marie Kondo te maken als je ruimte… nou ja, klein is. Met een beperkte hoeveelheid ruimte, is er vrijwel geen tolerantie voor het verzamelen van onnodige spullen, hamsteren, of enige rat pack neigingen. Op een achterbakse manier leidt een tiny house je op om niet te veel spullen te verzamelen en om bewust om te gaan met je aankopen.

Tiny houses gebruiken minder energie, waardoor er minder afval is.

Hoe groter de ruimte, hoe meer moeite (en energie) het kost om die ruimte in de winter te verwarmen of in de zomer te koelen. Met die logica kun je raden dat tiny homes inderdaad minder energie verbruiken, minder afval produceren en dus duurzamer zijn.

Tiny house

Maar hoeveel energie een tiny home verbruikt, hangt af van het ontwerp. Uiteraard verbruiken sommige meer energie dan andere, maar omdat tiny homes aanpasbaar zijn, heeft de huiseigenaar de macht om de meest duurzame keuzes te maken. Sommige huizen hebben bijvoorbeeld grote ramen aan beide zijden van het huis, wat passieve verwarming en koeling bevordert.

Anderen kunnen verduisteringsgordijnen op zonne-energie gebruiken voor dakramen; dit voorkomt 40% warmteverlies en zorgt voor 60% warmtewinst… wanneer je het nodig hebt. En als tiny homes geen instant boiler gebruiken – in plaats daarvan kiezen ze ervoor om een verwarmingselement 10 of 15 minuten voor het gebruik van warm water aan te zetten – heb je de mogelijkheid om nog meer energie (en euros) te besparen dan huizen met instant boilers.

Andere aanpasbare elementen van tiny homes die ze energie-efficiënter en duurzamer kunnen maken, zijn onder meer het gebruik van waterbesparende apparaten, filtersystemen, LED-verlichting en zonne-energie.

Hoeveel geld en energie besparen tiny houses?

Veel tiny house eigenaren hoeven geen hypotheek meer te betalen. 85 procent van de tiny eigenaren betaalt geen hypotheek. Het gaat dus meestal om de initiële kosten voor het bouwen en ontwerpen van een tiny home, maar niet om de maandelijkse afbetalingen op lange termijn. Dat heeft zijn voordelen. Maar als je een tiny home koopt of bouwt, moet je het ergens kunnen stallen. Hoewel je misschien geen hypotheek betaalt, kan het zijn dat je een aardige duit betaalt om grond te kopen of te leasen.

Tiny homes besparen enorm veel energie en hebben minder water, warmte en lucht nodig. Als je tiny home is uitgerust met propaan, zal je rekening waarschijnlijk goedkoper (en duurzamer) zijn dan die van aardgas. In het algemeen gebruiken tiny homes minder omdat ze minder ruimte hebben, dus in de meeste gevallen zullen ze goedkoper zijn dan traditionele woningen.

Het oordeel? Hoe doe-het-zelver je bent, hoe groter de kans dat een tiny home bij je past. Tiny homes kosten over het algemeen veel van tevoren, maar kunnen je op de lange termijn besparen op nutsvoorzieningen, kleiner wonen, en als je geluk hebt, het niet hoeven betalen van een hypotheek. Het oordeel is dat tiny homes over het algemeen duurzaam en betaalbaar zijn, maar natuurlijk niet voor iedereen.

Tiny House Movement. Wikipedia.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *