Page content

Vervangt deze windvuvuzela de windmolens in de polder?

Windturbines in het landschap leiden tot veel protest. Is de zogenaamde windtrechter een goed alternatief? De meningen erover verschillen. ‘We gaan het gewoon proberen.’ Het grijze gevaarte op het dak van een bedrijf in Spijkenisse lijkt op een vuvuzela, de toeter die in 2010 op het WK-voetbal in Zuid-Afrika even populair als gehaat was. Dit is een Invelox, een ‘windtrechter’ om energie mee op te wekken. Michael Dubelaar hoopt dat het een alternatief wordt voor de ‘klassieke’ windturbines op hoge masten. ‘Dan hoef je geen windmolens meer in de polder neer te zetten’, zegt projectleider van NedPowerSWH in Spijkenisse, het bedrijf dat het prototype heeft neergezet. ‘Hier heb je geen last van horizonvervuiling.’

Eerste dakinstallatie

De Invelox (afgeleid van INcreased VELOcity, verhoogde snelheid) is bedacht door de Amerikaan Daryoush Allaei en zijn onderneming SheerWind. De trechter maakt volgens hem gebruik van het venturi-effect. Dat principe wordt toegepast in carburateurs, airbrush en vacuümpompen. Door een vernauwing in het stromingskanaal versnelt de wind.

‘We creëren een tochtkanaal, zoals het tussen twee gebouwen extra hard kan waaien’, legt Dubelaar uit. De windtrechter in Spijkenisse – 21 meter lang, met een inlaat van 4,5 meter en en uitgang van 7 meter – moet per jaar 600- tot 800.000 kilowattuur opbrengen – genoeg stroom voor 200 huishoudens. NedPowerSWH kocht van Daryoush Allaei een licentie. Het is volgens Dubelaar de eerste dakinstallatie ter wereld. Een kleiner broertje staat op de grond op een atol in Polynesië. Verder zijn er in de VS en China grondinstallaties in aanbouw.

Tot nu toe geen windturbines op daken

Is dit de doorbraak voor windenergie in stedelijke gebieden? Op daken staan wel zonnepanelen, maar amper windturbines. ‘De meeste uitvindingen draaien uit op een ontgoocheling’, zegt Bert Blocken. De hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven is aerodynamica-expert. ‘De ontwerpen zijn vaak ontwikkeld op basis van intuïtie. Het werkt vaker niet dan wel.’

Lees verder op volkskrant.nl (alleen voor abonnees). Leestijd 4 minuten.

Trefwoorden: windturbine, windvuvuzela, windmolen, dakinstallatie

Comment Section

1 reactie op “Vervangt deze windvuvuzela de windmolens in de polder?


Door Bruno M. op 16 februari 2017

Michiel, ik had toch verwacht dat je iets beter je huiswerk zou gedaan hebben,
Bvb door met een paar echte windmolen-experts te praten of zo iets eigenlijk wel op enige economische wijze electriciteit kan opwekken en of hun beloftes realistisch zijn.
En heeft Ned Power geen bekwame ingenieurs om op voorhand te zien dat dit een hoax of scam is?
Dit zoveelste broodje aap verhaal werd 3 jaar geleden al gedebunkt;
wel merkwaardig dat de initiatiefnemers er wel in gelukt zijn allerlei grants ( subsidies )
bijeen te rijven, en investors te misleiden; maar dat bewijst alleen dat ze goed zijn in bedriegen, niet in het windmolens ontwerpen.
Hier is 1 link die je op redelijk wetenschappelijke wijze uitlegt waarom het onzin is,
hoe hun berekeningen en beloftes niet kloppen. ( Ze maken 18 keer minder energie dan
belooft werd ).
https://cleantechnica.com/2014/07/08/invelox-ducted-turbine-latest-long-line-failures/

Plaats een reactie


*