Page content

De vee-industrie is de grote blinde vlek van ons land

Omdat het varken ons smaakt, komt het goed uit dat de hel waarin dit dier leeft goed verborgen blijft. Vorige week bracht Animal Rights undercover-beelden naar buiten van horrorpraktijken in een Belgisch slachthuis. Het varkensvlees uit dit slachthuis werd verkocht onder het keurmerk 'Beter voor iedereen'. Direct trad het gebruikelijke psychologische afweermechanisme in werking. 'Er is geen gevaar voor de voedselveiligheid', meldde de NOS geruststellend. 'In Nederland kan dit nooit gebeuren', wist een woordvoerder met grote stelligheid. En een dag later: het slachthuis is gesloten - dus we kunnen weer rustig slapen en kopen voortaan vaker 'diervriendelijk vlees'. Aan het woord Roos Vonk hoogleraar sociale psychologie, in de Volkskrant.

Alle vee eindigt in hetzelfde slachthuis

Op zo'n moment is het goed te onderstrepen dat alle vee, ook biologisch en 'diervriendelijk' gehouden, in hetzelfde slachthuis eindigt. En dat we geen idee hebben wat er in die slachthuizen precies gebeurt, want er is geen cameratoezicht; misstanden komen steevast aan het licht via undercover-werk van dierenactivisten, niet door de NVWA die inspecties meestal aankondigt en bovendien zwaar onderbezet is (het motto is zelfregulering: veehouders en slachthuizen controleren zichzelf).

Dieren leven bijna allemaal onder erbarmelijke omstandigheden

En dat het leeuwendeel van de dieren onder erbarmelijke omstandigheden heeft geleefd. Volgens onderzoek van de stichtingen Dier & Recht en Varkens in Nood overtraden Nederlandse veehouders in 2013 minstens 2,7 miljard keer de wet, met nadelige gevolgen voor zo'n 500 miljoen dieren. Die overtredingen zijn structureel en er wordt niets aan gedaan; niet door de veehouder, niet door een dierenarts, en niet door de NVWA.

Wetsovertredingen waar niemand wat tegen doet

De omvang en ernst van deze wetsovertredingen zijn schokkend. Maar schokkender is wat er níét gebeurt. Het grootschalig negeren van de wet en systematisch toebrengen van letsel aan levende dieren veroorzaakt geen rel. We hebben het er niet over. In wezen gaat het hier om de grootste groep georganiseerde wetsovertreders in de samenleving (waar is de VVD voor het 'stevig aanpakken' van déze wetsovertredingen?) - tegenover de meest weerloze slachtoffers, dieren die geen enkele manier hebben om voor zichzelf op te komen.

Meeste mensen houden van dieren

De meeste mensen geven desgevraagd aan dat ze van dieren houden en vinden dat dieren recht hebben op een goed leven. De pech van het varken is dat het eetbaar is. Varkens zijn aanhankelijke, gevoelige, zeer sociale dieren met ieder hun eigen unieke karakter. Ze zijn intelligenter dan honden. Experimenteel onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat mensen precies hetzelfde dier minder morele waarde toeschrijven wanneer ze het als eetbaar beschouwen (een specifieke vorm van speciesisme die carnisme wordt genoemd) en dat ze een dier minder gevoel toedichten wanneer ze dat dier zonet te eten kregen dan wanneer hun iets anders werd voorgezet.

Vrijwilligers die dit aan de kaak stellen verdienen grenzeloos respect

Dus omdat het varken ons goed smaakt, komt het ons als beschaafde burgers wel goed uit dat de hel waarin deze dieren leven en sterven, zich afspeelt achter gesloten deuren, verborgen voor onze kinderen. We worden soms even wakker geschud door beelden van vrijwilligers die níet hun ogen sluiten voor deze verschrikkingen: mensen die veel geven om dieren en helemaal kapot zijn van wat ze aantreffen, die daarom ons grenzeloze respect verdienen; die dit werk kunnen doen dankzij vrijwillige donaties, want de overheid doet het niet.

Lees verder op volkskrant.nl. Leestijd 2-3 minuten.

Trefwoorden: vleesindustrie, dierenrechten, animal rights, slachthuis, varkens

Comment Section

0 reacties op “De vee-industrie is de grote blinde vlek van ons land

Plaats een reactie


*