Page content

Top 5 schokkende feiten over de oceaan

Oceanen gelden nog vaak als onmetelijke watervlaktes waar wij als mensen weinig invloed op hebben. Maar niets is minder waar. We vissen de zeeën leeg en beschadigen de ecosystemen in de oceaan met onze CO2-uitstoot. En dat is niet alleen slecht voor vissen en andere zeedieren. Als wij niet goed voor de oceanen zorgen, zullen ook wij op het land de ernstige, schadelijke gevolgen van onze roofbouw moeten ondervinden. Dit zijn vijf schokkende feiten over de oceaan – en, gelukkig, ook dingen die jij kan doen om de oceaan te beschermen.

  1. In 2050 zijn alle zeeën leeg dankzij massale, gesubsidieerde overbevissing Biologen hebben met een computermodel aangetoond dat als er niets verandert, de zeeën tegen 2048 leeg zullen zijn (Bron: Prof. Dr. Daniel Pauly in Sea the Truth). Economen van de Verenigde Naties bevestigden deze bevindingen in 2010 (Bron: HLN.be) zij kwamen uit op het jaartal 2050*. De VN adviseert om 13 van de 20 miljoen vissersboten uit de vaart te halen, in het bijzonder de gigantische fabrieksschepen waar Europese vissers vaak mee varen. Het idiote is dat deze schepen vaak gesubsidieerd worden. Het Nederlandse bedrijf Parleviet & Van der Plas, eigenaar van een vloot van 15 “super trawlers”, ontving de afgelopen twintig jaar 55 miljoen euro subsidie. Zonder de subsidie zou het bedrijf economisch niet kunnen bestaan. In totaal subsidieert de EU elk jaar deze bizarre overbevissing met meer dan 1 miljard euro.
  2. Honderden miljoenen zeedieren sterven elk jaar als bijvangst Als je met enorme netten over de bodem van de oceaan sleept, is het niet gek dat je allerlei dieren in je net krijgt, niet alleen de vissen die je wilt vangen. Denk aan dolfijnen, andere vissen, zeesterren, koraal, haaien, schildpadden etc. Vissers gooien deze bijvangst gewoon overboord. Omdat ze het niet kunnen gebruiken, of zelfs omdat ze meer aan andere vissen kunnen verdienen. Elk jaar wordt er ongeveer tussen de 7 tot 27 miljard kg bijvangst (Bron: Greenpeace, FAO) in het water terug gegooid. Deze dieren zijn dan meestal al dood, of sterven in het water. Nederlandse trawlers doen ook aan deze praktijken mee, bleek onlangs uit een rapportage van Zembla. Elk jaar raken miljoenen zeedieren verstrikt in netten en lijnen: naar schatting 100 miljoen haaien en roggen, 300.000 dolfijnen zeeschildpadden en kleine walvissen en 100.000 zeevogels. Lees voor de overige drie schokkende feiten en wat jij er aan kan doen verder op hetkanwel.net. Leestijd 4 minuten.

Trefwoorden: oceanen, bijvangst, overbevessing, zeedieren

Comment Section

0 reacties op “Top 5 schokkende feiten over de oceaan

Plaats een reactie


*