Page content

Tomaten zijn zeer gezond, ook bij prostaat problemen

Tja, afgelopen week ging het bij mij dan toch mis. Prostaatproblemen, verhoogde PSA waarde en alles wat daar bij komt kijken. Niet leuk, maar helaas veel voorkomend bij de wat ouder wordende man. Verdenking op prostaatkanker? Ja, maar is het dat? Weet nog niet. Maar de goede adviezen stromen binnen, geweldig. Daarbij zat een website waar ik dit artikel op aantrof. Zeer lezenswaardig! 

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk positief gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.

Tomaat en kanker

Tomaten danken hun rode kleur aan het natuurlijk pigment lycopeen, dat vooral tijdens het rijpingsproces wordt gevormd. Hoe roder tomaten zijn, des te meer lycopeen bevatten ze. Lycopeen is een carotenoïde die van nature in grote mate voorkomt in menselijk weefsel en waarvan aangetoond is dat het bescherming biedt tegen kanker. De bewijzen zijn het sterkst bij prostaatkanker. Uit een onderzoek onder 48.000 mannen bleek dat degenen die 10 of meer porties tomatensaus per week aten na vijf jaar 66% minder risico op prostaatkanker hadden gelopen dan degenen die minder dan 1,5 porties tomatensaus per week aten. Naast de beschermende werking van lycopeen is ook een therapeutische werking vastgesteld. Mannen met prostaatkanker kregen drie weken voordat de prostaatklier geheel of gedeeltelijk zou worden verwijderd tomaten lycopeen toegediend. Na analyse van het klierweefsel bleek dat de lycopeen gebruikers kleinere tumoren hadden. Bij 73 % van de gebruikers is geen kankerweefsel buiten de prostaat aangetroffen. Van de niet-lycopeen gebruikers had slechts 18 % geen kankerweefsel buiten de prostaat. Het PSA (prostate specific antigen) in het lichaam bepaalt de kans op uitzaaiingen; een hoog gehalte verhoogt de kans. Lycopeen verlaagt het PSA gehalte aanzienlijk.

Eten van veel tomaten verlaagt de PSA waarde aanzienlijk

Eten van veel tomaten verlaagt de PSA waarde aanzienlijk

Tomaat en hart- en vaatziekten

Uit een studie onder 725 mannen van middelbare leeftijd bleek dat de mensen met een laag gehalte lycopeen 330 % maal meer risico liepen op een hartaanval of beroerte dan mensen met een hoger lycopeengehalte in hun bloed. In een andere studie werd de dikte van de kransslagader van 520 gezonde mensen gemeten. Mannen met een laag lycopeengehalte in het bloed hadden gemiddeld een 18% dikkere kransslagader dan mannen met een hoger dan gemiddeld lycopeengehalte. Een dikkere kransslagader wijst op atherosclerose (aderverkalking). Lycopeen lijkt dus bescherming te bieden tegen hart- en vaatziekten. Onderzoekers stellen dat lycopeen zelfs effectiever kan zijn dan statines (cholesterolsyntheseremmers) om het cholesterolgehalte te verlagen.

De tomaat heeft een positief effect op de huid en verlaagd ook het cholesterol gehalte

De tomaat heeft een positief effect op de huid en verlaagd ook het cholesterol gehalte

Tomaat en effecten op de huid

Tomaten stimuleren de aanmaak van Procollageen. Dit is een eiwit dat de huidstructuur helpt te verbeteren en daarmee zorgt voor huidverjonging. Bovendien is van carotenoïden, waartoe lycopeen behoort, bekend dat ze een mate van bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van UV straling van de zon. In onderzoeken van 12 weken kregen groepen personen drie doseringen lycopeen toegediend. De huid bleek tot 33 % beter beschermd tegen de zon bij de hoogste dosering. Opgelost in een drank om de opname te bevorderen bleek de beschadiging van de huid zelfs 47 % minder.

Tomaat en verhoogde bloeddruk

Een tomatenextract met o.a. lycopeen als werkzame bestanddeel, blijkt een gunstig effect  te hebben op de bloeddruk. 40 personen met een matig verhoogde bloeddruk kregen eerst, gedurende 4 weken, een placebocapsule, daarna 8 weken het tomatenextract en daarna weer 4 weken de placebocapsules. De bovendruk daalde tijdens de inname van de lycopeen van gemiddeld 145mm naar 134mm kwikdruk en de onderdruk van 88mm naar 83mm kwikdruk. Na de tweede placeboperiode steeg de bovendruk weer naar de aanvangswaarde en de onderdruk naar 85mm. De onderzoekers achtten de antioxidantwerking van het tomatenextract verantwoordelijk voor de bloeddrukdaling.

Tomaten extract, zoals deze basissaus bijvoorbeeld, is gezonder dan verse tomaten

Tomaten extract, zoals deze basissaus bijvoorbeeld, is gezonder dan verse tomaten

Tomaat en hoofdpijn en vermoeidheid

Alledaagse ongemakken als hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid hebben veelal als oorzaak de zuurheid van het lichaam. Tomaten hebben een alkalische werking en kunnen hierin weerstand bieden.

Tomaat en vruchtbaarheid van mannen

Omdat lycopeen in relatief hoge concentraties aanwezig is in de testikels en in spermavloeistof en lagere gehaltes zijn waargenomen bij onvruchtbare mannen werd het volgende onderzoek uitgevoerd. Dertig onvruchtbare mannen, in de leeftijd van 23 tot 45 jaar, kregen lycopeen toegediend. Na drie maanden was het spermagehalte in 66% van de gevallen aanmerkelijk gestegen en bij 53% was de beweeglijkheid van de spermatozoïden met een kwart verbeterd. Zes echtgenotes waren zwanger geworden.

13-16 henriettes basissaus2

Tomatensaus is gezonder dan verse tomaten

Hoewel koken van groenten meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt de beschikbaarheid van lycopeen uit een licht gestoofde tomaat groter dan uit een rauwe tomaat. Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm. De toevoeging van een beetje vet, bij voorkeur olijfolie, aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere opname via de darmwand. Lycopeen is immers een vet oplosbaar antioxidant. Hoe vreemd het ook klinkt; tomaten zijn bewerkt, verhit of gepureerd nog net iets gezonder dan dat de verse tomaten al zijn.

De tomatenkwekerij van Henriette en Alfons van den Hoek in Dongen

De tomatenkwekerij van Henriette en Alfons van den Hoek in Dongen

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van www.natuurlijktomaat.nl van Alfons en Henriëtte van den Hoek. Zij zijn tomatenkweker in Dongen, maar maken ook heerlijke tomatensausen, -jam en -sappen. De moeite waard eens te bekijken. Overigens met mij gaat het weer helemaal goed.

Bron: www.natuurlijktomaat.nl

Comment Section

0 reacties op “Tomaten zijn zeer gezond, ook bij prostaat problemen


Door Marinel Gerritsen op 11 september 2013

Sterkte! En natuurlijk weet u al lang dat de meeste mannen met en niet aan prostaankanker sterven.


Door Ben Bronsema op 11 september 2013

Michiel,
Zes jaar geleden kreeg ik 35 bestralingen tegen prostaatkanker en mijn PSA werd hierdoor teruggebracht tot een normale waarde. Alleen mijn sluitspieren hebben enigszins onder de bestraling geleden, dus wees niet verbaasd als ik tijdens een gesprek plotseling even wegloop. De PSA waarde stijgt nu weer heel langzaam en statistisch wordt het volgens mijn arts pas gevaarlijk tegen de tijd dat ik 110 jaar ben. Dus houd moed.
Je lotgenoot
Ben Bronsema


Door Michiel op 16 september 2013

Beste Ben, dank je wel voor het delen hiervan. Gelukkig valt het bij mij mee en is het geen kanker, maar wel een vergrote prostaat.


Door Karel van Mourik op 16 september 2013

Beste Michiel,

Een oude spreuk: " Niets is onmogelijk voor hen die willen ".
Heel veel sterkte,

Groet Karel


Door Charles op 21 september 2013

Hallo Michiel,
zoals ik je reeds gemaild heb, heb ik mijn prostaat kunnen verkleinen middels de non-invasive EleCT methode.
Inmiddels verwacht ik een amerikaans apparaat, waarmee het nog eenvoudiger zou gaan.


Door Paul Koster op 4 juni 2014

Over gezondheid..... Eén paar maanden geleden schreef ik in een reactie over het onder eigen beheer nemen van diabetes type 1. Diabetes type 1 is een gekend chronische ziekte, dus ongeneeslijk en veroorzaakt legio complicaties, hart problemen, nier afwijkingen, neuropathieën, etc. Eén jaar geleden heb ik onder begeleiding van een hapto therapeute zelf het regime over mijn toen 33 jarige diabetes type 1 overgenomen.
Thans vannacht had ik een bg waarde (bloed glucose) van 15,5 mol/l dus insuline toegediend via de insuline pomp 2,2 eenheden een uur later was de bg waarde verhoogd tot 15,8 mol/l. Niet goed dus. Dan maar zelf geprobeerd. Door beïnvloeding van de hypofyse kan ik de slapende eilandjes van langehans stimuleren tot insuline afgifte. Dit is reeds eerder aangegeven dat de eilandjes van langehans bij type 1 diabetes niet afsterven maar in rust verkeren. In twee uur tijd door deze stimulans had ik mijn bloedsuiker op een waarde van 5,8 daarna gestopt met stimuleren en een half uur later een bg waarde van 5,6 mol/l. Ik ben nu apetrots gek he......

Plaats een reactie Annuleren


*