Page content

Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

Eikelspechten zijn een interessant soort. Ze speuren de omgeving af naar bomen, telefoonpalen, schuttingen en ander geschikt hout om hun voorraad eikels in de bewaren, soms wel met tienduizenden tegelijk. Walt Koenig, een wetenschapper vogelkunde, bestudeert deze spechtsoort al sinds 1972. Hij is er fan van. “Het is een van de meest interessante vogelsoorten van Noord-Amerika’, vertelt hij. “Ik kan geen andere vogel bedenken die er ook maar in de buurt komt!”

Eikels verhuizen

De spechten gebruiken deze opslagvorm voor hun wintervoorraad eikels omdat het klimaat waarin ze leven vrij zacht is. Wanneer ze ze gewoon in een stapel in de holte van een boom zouden opslaan, rotten de eikels weg. Nu drogen ze lekker uit en hebben de spechten een goed maaltje voor de winter wanneer de insecten schaars zijn. Omdat de eikels indrogen worden ze kleiner, dus moeten ze van tijd tot tijd worden verhuisd naar een beter passend gat. Hier zijn de spechten vrij druk mee en je ziet ze dan ook altijd in de weer.

Samenleven

De eikelspechten leven in een soort communities, soms wel van 15 vogels. Ze hebben geen vaste partners en het opvoeden van  het kroost is een gezamenlijke effort. Wanneer de jongen ouder worden is het afhankelijk van de samenstelling van de groep of ze daar een plaats krijgen, of dat ze hun heil moeten zoeken in een andere community.

Lees verder op paradijsvogelmagazine.nl. Leestijd 1 minuut.

Trefwoorden: eikelspechten, spechten, eikels, boom, natuur

Comment Section

0 reacties op “Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

Plaats een reactie


*