Page content

Nanocapsules leren immuunsysteem kankercellen aan te vallen

Een nieuwe kankertherapie op maat leert het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen. Wetenschappers van de universiteit van Michigan plaatsen nanocapsules met daarin een vaccin tegen kanker in de lichaampjes van muizen. Met succes! Het vaccin kan gezien worden als een docent. “Dit vaccin legt het immuunsysteem van een muis uit hoe het kankercellen kan aanvallen”, vertelt professor James Moon. Het therapeutische vaccin bestaat uit piepkleine capsules met neoantigenen. Dit zijn unieke mutaties die in de tumorcellen gevonden zijn. Door T-cellen te produceren die deze specifieke neoantigenen herkennen, kan het immuunsysteem deze kankermutaties uitschakelen en de snelle tumorgroei stoppen.

Therapeutische vaccinatie

In tegenstelling tot preventieve vaccinaties worden therapeutische vaccins tegen kanker ingezet om de kankercellen te doden. “Deze nanocapsules leren het immuunsysteem om op een unieke, gepersonaliseerde manier aan te vallen,” vervolgt Moon. De nanocapsules zijn gemaakt van lipoproteïnen en zijn slechts tien nanometer groot. In vergelijking: ieder haartje op jouw hoofd is 80.000 tot 100.000 nanometer dik.

Positieve resultaten

Na de vaccinatie bleek dat 27% van de T-cellen in het bloed van de muizen zich richtten op de tumoren. Tien dagen na de vaccinatie bleek dat er de nodige tumoren waren gedood bij de meerderheid van de muizen. Na zeventig dagen injecteerden de onderzoekers dezelfde muizen met dezelfde tumorcellen, maar die werden direct afgestoten door het immuunsysteem en groeiden niet.

Een gewaarschuwd immuunsysteem

“Blijkbaar onthoudt het immuunsysteem de kankercellen, waardoor de muizen langere tijd immuun zijn voor deze cellen”, zegt PhD-student Rui Kuai, de hoofdauteur van het paper. “Dit is een beetje de heilige graal binnen de immuuntherapie voor kanker. De mogelijkheid om tumoren uit te roeien zonder schade aan het lichaam aan te richten én de toekomstige terugkeer van tumoren te voorkomen.”

Lees verder op scientias.nl. Leestijd 2-3 minuten.

Trefwoorden: kankercellen, immuunsysteem, vaccinatie, gezondheid

Comment Section

0 reacties op “Nanocapsules leren immuunsysteem kankercellen aan te vallen

Plaats een reactie


*