Page content

Wat moet je stemmen als je ‘groen’ wilt stemmen?

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart a.s. hebben we de afgelopen weken in Vroege Vogels de lijsttrekkers van de zittende partijen langs de Groene Meetlat gelegd: Hoe staan zij tegenover de energietransitie? Wat willen ze met de bio-industrie? Hoeveel nieuwe natuur komt erbij? Een drietal deskundigen heeft de verkiezingsprogramma’s doorgespit op de thema’s natuur, milieu, duurzaamheid, klimaat en dierenwelzijn. En ze hebben gekeken naar het stemgedrag van de partijen in de afgelopen vier jaar.

Partijen langs de meetlat Klimaat

Bron: Milieudefensie. Per partij is berekend hoeveel CO2 Nederland nog produceert nadat het beleid van de partijen is uitgevoerd. PVV, CDA, SGP en PvdD hebben hun programma niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze partijen zijn kwalitatief (expert-opinie) beoordeeld op basis van hun verkiezingsprogramma’s op de thema’s energie, klimaat en verkeer (meest relevante CO2 thema’s).

Partijen langs de meetlat Natuur

Bron: Prof.dr. G.R. de Snoo, Universiteit Leiden. Indeling op basis van 1) bescherming natuurgebieden 2) bescherming natuur boerenland en 3) bevordering natuur in de stad

Partijen langs de meetlat Dierenwelzijn

Bron: World Animal Protection. Rangschikking op basis van verkiezingsprogramma en stemgedrag in huidige kabinetsperiode  

Afkicken van aardgas

De verkiezingscampagne gaat dit jaar nauwelijks over het klimaat. Toch zijn er de komende jaren belangrijke beslissingen te nemen over het terugdringen van de CO2 uitstoot om aan het akkoord van Parijs te voldoen. Wat moet er met de kolencentrales gebeuren, wannee moeten ze dicht? Een ander belangrijk thema bij de energietransitie is het aardgas. Niet alleen zijn de Groningers tegen het verder exploiteren van de gasbel daar, de hele Nederlandse samenleving zal moeten afkicken van het gas. Nieuwbouwwoningen hoeven straks niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk. Maar de bestaande woningen van het netwerk loskoppelen wordt een enorme operatie en zal enorme investeringen vragen. Welke partijen durven daar al geld voor te reserveren?

Lees verder op vroegevogels.vara.nl. Leestijd 2 minuten.

Trefwoorden: groene meetlat, verkiezingen 2017, natuur, dierenwelzijn, klimaat

Comment Section

0 reacties op “Wat moet je stemmen als je ‘groen’ wilt stemmen?

Plaats een reactie


*