Page content

Lijst van 90 bedrijven die meeste CO2 uitstoten

Niet meer dan 90 bedrijven en staatsondernemingen zijn verantwoordelijk voor twee-derde van alle CO2-uitstoot op aarde. ‘Klimaataccountant’ Richard Heede zette de namen van deze ‘carbon majors’ op een rij met Saudi Aramco op de eerste plaats. De lijst van Heede is erg interessant voor pensioenfondsen en andere institutionele beleggers die hun aandelenpakketten in fossiele energiebedrijven willen afbouwen.

De website van Science publiceerde een infographic die de historische groei van de CO2-uitstoot per onderneming laat zien vanaf het begin van de 20e eeuw. Er komen jaren voor dat Koninklijke Shell de lijst aanvoerde, maar in de meest recente lijst van 2013 staat Shell op de 7e plaats.  De grootste boosdoener is nu Saudi Aramco, met 1707 miljoen kuub CO2-uitstoot goed voor 3,39 procent van de totale cumulatieve impact (in de periode 1751-2010).  Shell heeft met 417 miljoen kuub een impact van 2,12 procent van de totale wereldwijde emissie, in historische zin.

  1. Saudi Aramco
  2. Gazprom
  3. National Iranian Oil Co
  4. ExxonMobil
  5. Petroleus Mexicanos
  6. BP
  7. Royal Dutch Shell
  8. Chevron

Uit de infographic blijkt dat de volgorde in de lijst niet constant is. Lees verder op p-plus.nl. Leestijd 1 minuut. Link naar oorspronkelijke artikel met infographic.

Trefwoorden: CO2 uitstoot, lijst van Heede, klimaataccountant

160904 - CO2 productie wereldwijd

Comment Section

0 reacties op “Lijst van 90 bedrijven die meeste CO2 uitstoten

Plaats een reactie


*