Page content

Leer de traditionele Hawaiiaanse beoefening van vergeving begrijpen

Het concept van vergeving wordt al jarenlang door mensen vermeden. Hoe moet je het doen? Is het voldoende als je alleen maar ‘vergeef me’ zegt tegen iets of iemand? Of gaat het iets verder dan dat? Is er een diepere laag in het concept en gevoel van vergeving? Hier is een methode die al velen heeft geholpen in het omgaan met vergeving en heling. Het is een tijdloze techniek die oppervlakkig gezien eigenlijk te simpel is om daadwerkelijk van invloed te kunnen zijn. Maar als je de moeite neemt om het in praktijk te brengen zul je merken dat het heel krachtig is. Het heeft een bijna miraculeus effect.

De Hawaiiaanse Ho’oponopono techniek

Deze methode wordt de Hawaiiaanse Ho’oponopono techniek genoemd. In het begin begreep ik niet de volledige betekenis van het concept vergeving. Totdat ik realiseerde dat als je te maken krijgt met de noodzaak van vergeven, dat het er eigenlijk niet om gaat dat je de ander iets vergeeft. In plaats daarvan vergeef je jezelf voor de gedachten en gevoelens die je hebt over een specifieke situatie.

Alles vindt plaats in onze gedachten. Dat betekend dat we de keuze en het vermogen hebben om alles wat onze innerlijke rust verstoort te veranderen. Vaak genoeg komen we vast te zitten in een vicieuze cirkel. We doen ontzettend veel zelfonderzoek en proberen heel veel genezingsmethoden uit, na een pijnlijke ervaring. Uiteindelijk worden we toch weer door dezelfde ervaringen en gevoelens overvallen. Dit beïnvloed ons welbevinden ongeacht de vele pogingen om het “los te laten.”

We moeten onszelf vergeven

Wie proberen we nu eigenlijk te vergeven? Onszelf natuurlijk! We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen mentale en emotionele staat. Niets of niemand kan je een bepaald gevoel geven tenzij jij dat toestaat. Ja, je kunt altijd extreme voorbeelden aanhalen, zoals wanneer je onder schot wordt gehouden, of een andere extreme situatie. Maar het gaat hier om hoe je de interne gevolgen van een grief in jezelf kunt helen.

Het feit is dat alles waar jij je aandacht aan geeft, jouw verantwoordelijkheid is. Als je naar het journaal kijkt ben je verantwoordelijk voor alles wat je hoort en ziet. In andere woorden, jouw verantwoordelijkheid ligt in de gevoelens die het bij je achterlaat en de gedachten die je erover hebt. De Ho’oponopono techniek kan op allerlei manieren worden gebruikt. Zolang het voor jouw werkt. Ik vond het vooral waardevol in de omgang met vergeving, maar ik merkte ook dat het effectief is als ik het op verschillende momenten van de dag toepas.

De genezende kracht.

De techniek is ontworpen door de beroemde therapeut Dr Ihaleakala Hes Len. Hij werd opgeroepen om de casussen van criminele en psychische patiënten in Hawaï na te kijken. Deze patiënten werden als extreem gewelddadig en agressief beschouwd. Het bestuur wist geen mogelijkheden meer en ze overwogen om het hele project te sluiten. Len bestudeerde de dossiers van alle patiënten nauwkeurig. Hij paste het Ho’oponopono proces toe en genas de patiënten door hen zichzelf te laten genezen.

Hij logeerde twee weken in een hotel en bestudeerde de dossiers van elke patiënt terwijl hij keer op keer de techniek herhaalde. Zijn doel was om de patiënten te ontmoeten als menselijke wezens met verhalen en ervaringen, niet als criminelen. Toen hij ze uiteindelijk ontmoette waren de bestuurders geschokt over hoe de patiënten hem ontvingen. Ze waren helemaal niet agressief of gewelddadig. De energie was volkomen veranderd.

Len had alle vooroordelen en meningen die hij had over de patiënten van te voren helemaal bijgesteld. Hij nam de tijd om hun verhalen te lezen en nam de moeite om zijn eigen mening over hun misdaden te helen. Er zijn vier eenvoudige stappen in deze methode:

De vier stappen van vergeving

Liefde, vergeving, dankbaarheid en berouw. De volgorde van deze stappen is niet zo heel belangrijk. Dit zijn de enige werkende krachten in de methode, maar ze hebben geweldig veel kracht. Het handigste is dat je niemand anders nodig hebt om je erbij te helpen. Het kan op elk moment in gedachten worden genomen. Het vereist alleen de geweldige kracht van je innerlijke motivatie om het te laten gebeuren.

Kies iets dat een grote uitdaging is in jouw leven. Een verlies? Een verslaving? Een bepaald gedrag? Adem. Herhaal deze vier frases in jezelf, hardop of in gedachten, zo vaak als je nodig hebt.

  1. “Ik hou van je” (I Love You)

Liefde is de grootste kracht die er bestaat, maar wordt tegelijkertijd het meeste onderschat. Zeg “Ik hou van je” tegen jezelf. Zeg het tegen het universum. Zeg het tegen de uitdaging of persoon in kwestie. Zegt het tegen je lichaam, je gedachten en je ziel. Maak diep contact met de energie van je hart. Maar gebruik van je ademhaling als het je moeite kost om contact te maken. Ga met je aandacht naar je borstgebied. Het doel is om daadwerkelijk “Ik hou van je” te zeggen van de diepste plek in jouw.

  1. “Het spijt me” (I’m Sorry)

Dit kan moeilijk zijn om mee te beginnen. Als we worstelen om in het reine te komen met het hebben van je eigen verantwoordelijkheid voor al je interne worstelingen. Het is zo moeilijk voor sommigen van ons om “Het spijt me” te zeggen. Het geeft je een onderdanig gevoel. Denk niet na over wat goed of fout is in de situatie. Weet dat je jouw aandeel hebt en accepteer die verantwoordelijkheid. Iets in jouw bewustzijn heeft het idee gecreëerd dat jouw pijn doet. Zeg: ”Het spijt me.” Over waar jij specifiek spijt van hebt is krachtig genoeg.

  1. Vergeef me alsjeblieft (“Please Forgive Me”)

Onthoud dat het makkelijker is om iemand de schuld te geven dan om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als we zo ver zijn gekomen hebben we ook de kracht om vergeving te vragen. Het kan in eerste instantie lastig zijn om te begrijpen aan wie je nu eigenlijk vergeving vraagt. Maar je vraagt het aan jezelf. Zeg het gewoon. Zeg het tegen jezelf en meen het ook. We denken en behandelen onszelf zo vaak onvriendelijk dat het eenvoudig en tegelijkertijd heel krachtig is om jezelf om vergeving te vragen.

Lees verder op nieuwetijdskind.com. Leestijd 5 minuten.

Trefwoorden: vergeven, Ho’oponopono techniek, zelfvergeving

Comment Section

0 reacties op “Leer de traditionele Hawaiiaanse beoefening van vergeving begrijpen

Plaats een reactie


*