Page content

Klooker: alleen nog dingen kopen waar je trots op bent en achter staat

Gisteren vroeg mijn dochter “Papa, wat is Bangladesh?” Ze is oud genoeg dat ze ineens alles wil lezen. ‘Bangladesh’ stond op de binnenkant van haar nieuwe jurkje. Eigenlijk zakt me dan —als vader— de moed in de schoenen. Hoe leg ik aan m’n dochter uit dat haar jurkje gemaakt is in een warm land, aan de andere kant van de wereld, voor waarschijnlijk nog geen halve euro, door een meisje van haar eigen leeftijd? Daar is toch geen uitleg voor? Dat is toch te gruwelijk voor woorden, en niet een wereld waar ik achter sta? Aan het woord Dennis Kamst,  oprichter Klooker.

Kleur bekennen

Zo werd ik voor een vreselijke keuze gesteld, die je als vader bijna onmogelijk uit kunt leggen…

Optie A – Liegen tegen mijn eigen dochter (en tegen mezelf), of…

Optie B – De waarheid opzoeken.

Jij hebt ongetwijfeld voor dezelfde keuze gestaan. Het is lastig, maar uiteindelijk was er voor mij maar één antwoord…

Het gaat niet alleen over dat jurkje. Het gaat over bijna elke aankoop die we doen… Dit is het resultaat van het huidige systeem. Zelf heb ik besloten dat ik hier niet meer onderdeel van wil zijn…  Wat denk jij?

Waarom is het toch zo moeilijk om lekker en relaxed leven te combineren met ‘bewust’ leven? Hoe moeilijk kan het zijn om lekker te leven zonder de wereld kapot te maken…

Waarom heeft voor bijna elke aankoop die ik doe een dier geleden, of een kind in India, of een boer in Afrika?

Dit is het resultaat van het huidige systeem. Zelf heb ik besloten dat ik hier niet meer onderdeel van wil zijn…  Wat denk jij?

Waarom kunnen we niet eenvoudig zien welke producten ‘goed’ zijn?

Hoe hebben we het ooit zo ver kunnen laten komen met de intensieve veehouderij. Zoiets als de plofkip is toch niet oké, en niet van deze tijd? Waarom zijn shops als Primark zo’n razend succes? Kleren voor zulke lage prijzen, dat kan toch niet koosjer zijn? (en overigens, waarom zijn de dure shops vaak geen haar beter?)

Waarom weet ik niet waar producten precies vandaan komen, hoe ze gemaakt zijn? Het leidde mij uiteindelijk tot de hamvraag… Waarom kunnen we nou niet gewoon makkelijk zien welke producten ‘goed’ zijn, en welke niet? Waarom wordt het altijd zo ingewikkeld?

Dat was uiteindelijk voor mij de reden om te besluiten dat het tijd was om actie te ondernemen.

Actie ondernemen – nu

Mijn hoofd in het zand steken… dat heb ik nu al veel te lang gedaan. Dat was uiteindelijk mijn inzicht: als we een doorbraak willen zien, moeten we niet op de overheid of op grote bedrijven wachten… We zullen het gewoon zelf moeten doen! Ik hoop dat ik jou kan overtuigen met mij mee te doen, als je dit belangrijk genoeg vindt…

Noot van de redactie (mh): Normaal gesproken maak ik geen reclame, maar dit initiatief is dermate goed en noodzakelijk, dat ik dit als een blog plaats en ik doe mee!

Lees verder wat Klooker is (en hoe jij ook een overstap kunt maken). Leestijd 10 minuten. Jullie redacteur Michiel Haas is lid geworden.

Trefwoorden: goede producten, klooker, Bangladesh, kinderarbeid, arbeidsomstandigheden

Comment Section

0 reacties op “Klooker: alleen nog dingen kopen waar je trots op bent en achter staat

Plaats een reactie


*