Page content

Inspirerend initiatief: Gewildgroei

Planten die uit zichzelf terecht zijn gekomen op een plaats waar men hen wenst. De heren van Gewildgroei zijn er van overtuigd: onkruid bestaat niet. Hun missie? Mensen anders laten denken over wat we onkruid noemen. Want eigenlijk is het best gek dat de gemeente aan de ene kant geld uit geeft om groen weg te halen, en aan de andere kant geld investeert in groen aanleggen. We vroegen Bennie Meek en Vincent Wittenberg om wat meer te vertellen over hun groene toekomstplannen.

Wat is jullie achtergrond? Bennie en ik zijn allebei sociaal ruimtelijk ontwerpers en reageren gevraagd en ongevraagd op onze omgeving. We zijn voor het eerst gaan samenwerken tijdens onze studie ‘man and public space’ aan de Design Academy in Eindhoven. In 2006 richtten wij samen met mede-studenten atelier- en projectruimte VERS op. Dat kwam voort uit de behoefte die wij hadden om buiten de schoolmuren aan de slag te gaan. VERS was het eerste social design collectief in Eindhoven (de term social design bestond toen nog niet).

Jullie zijn onderdeel van een bijzondere beweging, willen jullie daar iets meer over vertellen? Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie. Gewildgroei is een reactie op de manier waarop wij omgaan met stadsgroen en stadsnatuur. Op dit moment investeren gemeenten veel geld en tijd in het bestrijden van de planten die het goed doen in de stad en welke onze natuurlijke ecologische partners zijn: spontane vegetatie, oftewel ‘onkruid’. Tegelijkertijd investeren gemeenten veel geld en tijd in het in leven houden van aangeplant groen. De huidige groenvoorziening werkt tegennatuurlijk. Er is veel minder geld voor groenbeheer dan voorheen en deze maand gaat het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen door gemeenten in. Groen wordt gek genoeg vaak gezien als een kostenpost, dat terwijl het ene na het andere rapport aantoont dat planten belangrijke diensten verlenen en dus juist een waarde hebben. Wij stellen voor om niet langer tegen de natuur in te werken, maar met de natuur mee te werken. Onkruid bestaat niet; Het is de context die bepaalt of een plant als onkruid wordt gezien of niet. Gewildgroei werkt aan de context. Wij zijn steeds bezig met het opnieuw kaderen van spontane vegetatie, wij proberen invloed uit te oefenen op het ontwerp van groen in de stad, maar vooral ook op het denken over spontane vegetatie. De introductie van het woord gewildgroei is daar een goed voorbeeld van.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Gewildgroei? Het project komt voort uit Bennie’s afstudeerproject Living Pavement. Bennie heeft toen een onderzoek gedaan naar de verschillende typen groen in Eindhoven. Het groen dat hij tijdens wandelingen door de stad tegenkwam deelde hij, aan de hand van wie er gebruik maakt van het groen en wie er voor betaald, in categorieën in. Hij raakte gefascineerd door het groen waar niemand voor betaald en waar eigenlijk ook geen gebruik van wordt gemaakt. Na zijn afstuderen is Bennie samen gaan werken met mij en hebben we Living Pavement uitgebouwd tot de Gewildgroei beweging.

Wat is jullie missie? De groenvoorziening is failliet. Het is tijd voor een plantsoen-revolutie! Wij willen mensen anders laten denken over wat zij nu onkruid noemen. Wij werken aan een mindswitch. Wij willen de noodzakelijke (en onomkeerbare) transitie van stadsgroen naar stadsnatuur in een stroomversnelling brengen. Lees verder op hetkanwel.net. Leestijd 4 minuten.

Trefwoorden:

Comment Section

0 reacties op “Inspirerend initiatief: Gewildgroei

Plaats een reactie


*