Page content

Hoe overleef ik de hitte: tips en trucs

De zomer is begonnen en we zitten al een paar dagen met heel erg warm weer. Ik persoonlijk geniet hiervan, maar voor een heel aantal mensen is het toch de vraag: hoe overleef ik deze hitte? In de loop der jaren heb ik zelf al veel tips verzameld, die ik veelal deel via mijn eZine. Maar vandaag dacht ik dat het misschien een goed idee was deze tips en trucs allemaal te bundelen tot een artikel waar we nu wat aan hebben.

Nationaal Hitteplan

In Nederland bestaat er een Nationaal Hitteplan ontwikkeld door het RIVM. Het hitteplan moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. De tips uit het hitteplan luiden (en zijn door mij wat toegelicht):

 1. Voldoende drinken – drink vooral water, ook als je geen dorst hebt, drink minimaal 2 liter/dag, vermijd alcohol tijdens de hitte;
 2. Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon - luchtige kleding dat goed ‘ademt’, zoals katoen, linnen of zijde (met beperking);
 3. Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid – dit natuurlijk alleen doen als je in de zon bent;
 4. In de schaduw blijven;
 5. Lichamelijke inspanning in de middag beperken – vermijd het sporten in de hete uren en doe de boodschappen ’s ochtends vroeg of na de middag;
 6. Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning – zie kopje woning koelen;
 7. Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Woning koelen

 1. Houd ramen en gordijnen overdag dicht: Als het erg warm is, ben je snel geneigd om alle deuren en ramen open te zetten. Maar dat is met deze tropische temperaturen niet slim; zeker niet op momenten dat de zon schijnt. Je kunt het beste overdag alles dicht houden: deuren, ramen en gordijnen. Pas ’s avonds zet je alles open, zodat het goed kan door luchten. Eventueel zet je nu de ventilator in de raamopening om de koele avondlucht naar binnen te blazen. En gooi ’s ochtends alles open, zolang het buiten koeler is dan binnen.
 2. Blijf tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur) binnen: Lekker in je huisje zitten en zo min mogelijk bewegen, dit geldt ook voor kantoor.
 3. Maak je eigen airco: De meeste mensen hebben geen airconditioning in huis. Maar je kunt heel simpel je eigen airco maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een ventilator en een bak ijs of flessen met bevroren water. Een ventilator zorgt voor luchtcirculatie, maar op snikhete dagen als vandaag is dat niet voldoende om je huis te laten afkoelen; je blaast immers alleen maar de warme lucht rond. Maar als je een bak ijs of flessen met bevroren water voor je ventilator zet, wordt er koude lucht door de kamer verspreid. Van het condens water wel op in een handdoek of zo.
 4. Gebruik geen elektrische apparaten: Elektrische apparaten geven veel warmte af. Gebruik de wasmachine, vaatwasser en computer dus liever even niet (tenzij het echt moet natuurlijk) of pas ’s avonds. Maak ook geen ovengerechten, een salade is juist heerlijk met de hitte.

Jezelf koelen

 1. Spray water over jezelf: In de tropische hitte ligt oververhitting op de loer. Daarom is het verstandig om veel water te drinken (minstens 2 liter per dag). Ook kun je jezelf ‘besproeien’ met water: vul een plantenspray met koud water en spray dit regelmatig over jezelf heen. Of maak een koud voetenbadje of houd je polsen onder de koude kraan. Als je handen en voeten koud zijn, geeft dat een verkoelend effect op je hele lichaam. Heb je kinderen? Koop dan waterballonnen en hou een watergevecht!
 2. Eet lichte maaltijden: Als het erg warm is, heb je vaak minder eetlust. Maar toch is het belangrijk om goed te blijven eten. Kies wel voor lichte maaltijden, die makkelijk te verteren zijn. Je krijgt het namelijk nog warmer als je een zware maaltijd moet verteren, en dat wil je nu het liefst vermijden.
 3. Eet groente en fruit dat veel vocht bevat: Veel groenten en fruit eten zoals komkommer, watermeloen of tomaat, is een goed idee.
 4. Steek lang haar op: Zorg dat je een elastiekje bij je hebt om het op te steken of in een paardenstaart te doen, scheelt heel veel benauwdheid in de nek.
 5. Kleed je luchtig: Vermijd synthetische stoffen, natuurlijke materialen ‘ademen’ en voelen daardoor koeler aan en ga voor katoen en linnen. Zijde is tricky, want daarin zijn zweetvlekken heel zichtbaar.
 6. Maak vandaag een maaltijdsalade: De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht.
 7. Washandje in plaats van airco: Bewaar een washandje in de koelkast op warme dagen, leg deze op je polsen in plaats van de stroom verbruikende airconditioning om weer koel te worden.

Auto koelen

 1. Zet je de airco vol aan in de auto: Pas wel op bij het uitstappen, de hitte buiten kan je overvallen. Geen airco? Rijd niet te lang achter elkaar en zet de raampjes schuin tegen elkaar open, zo profiteer je optimaal van de rijwind. Laat kinderen en huisdieren nooit achter in de auto! Ook niet voor heel eventjes. De temperatuur in een auto kan in tien minuten tien graden oplopen!
 2. Laat je je bloedhete auto binnen enkele seconden afkoelen: Als je auto met deze hitte in de volle zon staat dan kan het echt bloedheet worden. De 50 graden tikt ‘ie zo aan binnen een half uur. In warme landen hebben ze vaak hele simpele trucjes om de auto snel weer te laten afkoelen. In China hebben ze ook hele hete dagen af en toe maar met dit trucje laten ze de auto flink dalen in temperatuur. De truc is als volgt: doe het raam open aan de bestuurderskant, loop vervolgens naar de andere kant en doe de deur 5 keer open en dicht. De hete lucht wordt zo uit de auto geduwd waardoor de temperatuur direct zakt. Het ziet er raar uit, maar probeer het eens!

Koel slapen

 1. Kies een katoenen laken: De meeste mensen stappen in de zomer over op een dunner laken, maar het loont misschien nog wel meer de moeite om te kijken naar het materiaal van de lakens. Katoen houdt je een stuk koeler dan polyester.
 2. Maak je eigen airco: Als de ventilator niet genoeg z’n werk doet, kun je er ook een airco van maken. Dat doe je door er een bak ijs voor te zetten. Terwijl het ijs smelt, blaast de ventilator de koude lucht door de kamer.
 3. Haal alles uit dat briesje: De ramen opengooien is natuurlijk een logisch, maar door een nat gordijn voor het raam te hangen, wordt het nog aangenamer. Het briesje dat vervolgens naar binnen waait, zorgt ervoor dat de kamer sneller afkoelt.
 4. Roep de hitte een halt toe: Voorkom dat de slaapkamer gedurende de dag opwarmt door de gordijnen overdag te sluiten. Houd de deuren binnenshuis ’s nachts open zodat de lucht beter door kan stromen.
 5. Slaap met een kruik: Klinkt vreemd, maar terwijl een kruik je in de winter opwarmt, helpt ‘ie je in de zomer afkoelen. Vul de kruik ’s ochtends met water en leg hem daarna in de vriezer. Zo heb je ’s avonds een soort icepack dat je tussen de lakens kunt leggen.
 6. Spring even onder de douche, en eindig met koud water: Je hoeft geen ijskoude douche te nemen, maar net even iets kouder dan comfortabel is. Op die manier koelt je lichaam (voor een tijdje) af. Als je direct erna in bed stapt blijft je lichaam nog even koel, genoeg om rustig in slaap te vallen.
 7. Trek je dekbed uit de hoes: Veel mensen hebben ‘s nachts graag iets over zich heen, ook al is het bloedheet. Trek je dekbed uit je hoes, en slaap direct onder je dekbedhoes. Slaap je toch liever onder je dekbed? Richt dan je ventilator op je lichaam (liefst niet op je gezicht). Je krijgt het al snel koud, waardoor je lekkerder slaapt onder je dekbed.
 8. Trek natte sokken aan: Ja, het klinkt misschien vreemd – maar het werkt als een tierelier. Maak een paar sokken nat, leg een handdoek aan je voeteneind, trek je sokken aan en val in slaap met koele voetjes. Richt – voor extra effect – je ventilator op je voetjes. Zolang het water uit je sokken verdampt wordt je huid gekoeld, waardoor je hele bloedsomloop afkoelt. Het is niet per definitie de meest comfortabele manier om in slaap te vallen – maar als je het écht warm hebt dan neem je die afname in comfort natuurlijk voor lief.
 9. Een koel kussen tijdens de warme nachten: Warm weer is op zich lekker, behalve als je wil slapen. Vooral kussens koelen dan niet snel af en dan krijg je het heel warm. Toch bestaan er manieren om je kussen lekker koel te houden. Het enige wat je nodig hebt is een koelelement en een theedoek. Laat het koelelement goed bevriezen door ‘m een langere tijd in de vriezer te leggen. Pak vervolgens de theedoek erbij en wikkel die om het koelelement. Dit doe je, omdat een koelelement vochtig wordt naar mate hij opwarmt. Leg het koelelement onder je kussen en zodra je kussen te warm wordt draai je ‘m om en kan jij weer genieten van een heerlijk koel kussen. Een extra pluspuntje aan deze tip is dat een koel kussen helpt om sneller in slaap te vallen.

Bronnen

Trefwoorden: hitte overleven, koelen, woning koelen, auto koelen, jezelf koelen

Comment Section

0 reacties op “Hoe overleef ik de hitte: tips en trucs

Plaats een reactie


*