Page content

Groen is goed voor de geest

Mensen die in een groene omgeving wonen, zijn geestelijk gezonder. Ook hebben ze een kleinere kans op vroegtijdig overlijden. Zij ervaren namelijk minder stress of raken dat sneller kwijt als zij meer tijd doorbrengen in het groen. Dit concludeert Magdalena van den Berg in haar promotieonderzoek in vier steden in Nederland, Spanje, Litouwen en Engeland. ‘Uit mijn onderzoek blijkt dat het niet alleen belangrijk is dat groen in voldoende mate aanwezig is in de woonomgeving, maar dat het ook van belang is om mensen, met name lager opgeleiden, te motiveren om groen te bezoeken’, aldus Van den Berg. Zij promoveerde 15 mei 2017 bij VUMC.

Onderzoek in vier landen

Voor haar onderzoek verzamelde Van den Berg, samen met een team onderzoekers van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en vier buitenlandse universiteiten, gegevens van bijna 4000 mensen uit Barcelona (Spanje), Kaunas (Litouwen), Stoke-on-Trent (Verenigd Koninkrijk) en Doetinchem (Nederland). Deelnemers werden in een interview ondervraagd over onder meer de hoeveel tijd die zij doorbrengen in parken en bossen, waarom zij een groene omgeving bezoeken en over allerlei persoonskenmerken, leefstijl en gezondheid. Daarnaast heeft Van den Berg met satellietgegevens de mate van “groenheid” van de direct woonomgeving van de deelnemers vastgesteld.

Verband tussen groen en geestelijke gezondheid

Hierdoor kon Van den Berg verbanden aangeven tussen de hoeveelheid groen, de mate van groenbezoek en geestelijke gezondheid aangeven. ‘Zo blijkt dat in alle vier onderzochte steden meer tijd besteed aan groenbezoek samengaat met een kleine verbetering van de ervaren geestelijke gezondheid. Dit gunstige effect lijkt voor lager opgeleiden groter dan voor hoger opgeleiden. Lager opgeleiden zijn voor hun ontspanning en een gezonde leefstijl blijkbaar meer afhankelijk van de mogelijkheden die een groene woonomgeving biedt dan hoger opgeleiden.

Verder heb ik in twee van de vier steden gevonden dat mensen met meer groen in hun directe woonomgeving niet meer tijd doorbrengen in een groene omgeving. Dit wijst erop dat het groen in sommige steden minder toegankelijk en aantrekkelijk is, maar er kunnen ook culturele verschillen zijn in bijvoorbeeld motivaties om groen te bezoeken’, licht Van den Berg toe.

Lees verder op theoptimist.nl. Leestijd 2 minuten.

Trefwoorden: groen, geest, geestelijke gezondheid, woonomgeving

Comment Section

0 reacties op “Groen is goed voor de geest

Plaats een reactie


*