Page content

Elke dag gaat 33.000 hectare landbouwgrond verloren

Elke dag gaat 33.000 hectare aan vruchtbare landbouwgrond verloren. Dat tempo is dertig keer sneller dan vroeger. ‘Droogte is niet langer een crisis, het is een permanent risico en vergt dus niet langer crisisaanpak maar risicobeleid.’ Wetenschappers berekenden dat het aandeel vruchtbare grond dat aangetast wordt door droogte met 10 tot 15 procent toenam in 1970. In het jaar 2000 was dat al gestegen tot 30 procent en dat aandeel groeit nog steeds. Vandaag de dag gaat er jaarlijks 12 miljoen hectare landbouwgrond verloren, oftewel 33.000 hectare per dag, dat is 30 tot 35 keer sneller dan vroeger.

Leren om droogte te overleven

Droogte is op alle continenten voelbaar maar houdt vooral Afrika in de ban. Volgens het UNCCD, het VN-agentschap dat verwoestijning bestrijdt, is twee derde van de Afrikaanse landbouwgrond vandaag veranderd in woestijn of extreem droog land. Afrika is het tweede grootste continent ter wereld en telt 1,2 miljard inwoners in 54 landen. ‘Overal ter wereld is de droogte merkbaar maar vooral de impact ervan, de migratie, is wereldwijd voelbaar. De Afrikaanse naties zijn er het ergst aan toe’, zegt Daniel Tsegai, programmadirecteur bij UNCCD op de Conferentie over Droogte in Afrika, die vandaag sluit in Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

Op deze conferentie werd vooral de veerkracht besproken waarmee landen die het hardst getroffen worden, kunnen reageren. De bedoeling is dat deze naties droogteperiodes leren overleven en in staat zijn om op eigen kracht terug te keren naar een toestand van voor de droogte. Lees verder op mo.be. Leestijd 1-2 minuten.

Trefwoorden: klimaat, landbouw, droogte, Afrika

Comment Section

0 reacties op “Elke dag gaat 33.000 hectare landbouwgrond verloren

Plaats een reactie


*