Page content

Turning the brain green - oplossingen voor klimaatverandering

Wat in onze hersenen maakt dat we altijd meer spullen willen? De Amerikaanse neurochirurg Ann-Christine Duhaime onderzoekt hoe het beloningssysteem in het brein betrokken is bij gedrag dat de aarde in de problemen brengt. En of we dat gedrag een andere kant op kunnen sturen.

Een nieuwe auto, een groter huis, een nieuwe outfit voor de zomer, én voor de winter. En al wachtend op het station een koffie to go met een croissantje erbij. Mensen verzamelen meer spullen en voedsel dan ze nodig hebben en daar heeft het milieu onder te lijden.

Simpeler leven is moeilijk. Maar waarom? Dat heeft alles te maken met het beloningssysteem in onze hersenen, vertelt kinderneurochirurg Ann-Christine Duhaime vanuit haar kamer in het Massachusetts General Hospital in Boston. De drang naar altijd maar meer wordt aangedreven door dat systeem. “Het stamt uit de tijd dat er niks voorhanden was en nu weet ons brein niet meer wanneer het moet stoppen.”

Op zoek naar oplossingen voor klimaatverandering

Duhaime zoekt oplossingen voor klimaatverandering. Niet in technologische vooruitgang, maar in gedragsverandering. In haar project Brain Rewards, Plasticity, and Consumption: The neurobiology of sustainable behavior verkent ze manieren om de neiging tot hamsteren te overwinnen. Dankzij een fellowship van de Harvard Universiteit mag ze een jaar lang onderzoek doen naar de rol van het beloningssysteem in klimaatverandering. Het is een onontgonnen, gedurfde benadering en misschien komt er wel helemaal niks uit. Duhaime: “We moeten alles proberen om klimaatverandering aan te pakken. Het milieu gaat ons allemaal aan en ik probeer het probleem via deze weg te integreren in mijn wereld, die van de hersenen.”

Neurobiologie en milieupsychologie

U bent hoogleraar neurochirurgie aan de Harvard Medical School en als kinderneurochirurg gespecialiseerd in epilepsie en gedragsstoornissen. Hoe bent u eigenlijk bij klimaatverandering beland? “Mensen komen op twee manieren terecht in de neurochirurgie. De eerste groep houdt van opereren, maakt niet uit wat, en vindt de hersenen wel interessant. De tweede groep zijn mensen zoals ik, die gefascineerd zijn door het brein en het daarnaast leuk vinden om te opereren. Ik heb ook milieupsychologie gestudeerd en had net zo goed in de psychiatrie kunnen belanden.” “Ik ben altijd een natuurliefhebber geweest en werd me geleidelijk bewust van de tegenstrijdigheid in mijn leven. In technologische vakgebieden zoals de neurochirurgie gebruiken we enorme hoeveelheden grondstoffen en energie. Een mentor zei ooit tegen me: ‘Als alle neurochirurgen plotseling in rook zouden opgaan dan zou het menselijk lijden met twee druppels in een oceaan toenemen.’ Hij gaf me een grotere kijk op de wereld. Wij gebruiken zoveel energie en materiaal om een paar patiënten te helpen, terwijl miljoenen anderen lijden onder de verwoesting van het milieu en klimaatverandering. De gezondheidszorg draagt fors bij aan de CO2-uitstoot. We willen in dit project verkennen of de geneeskunde ook deel kan zijn van de oplossing.” Lees verder op kennislink.nl. Leestijd 5 minuten.

Trefwoorden: neurobiologie, beloningssysteem, beloning, klimaatverandering, gedrag, duurzaamheid, consumptie, gedragsverandering

Comment Section

0 reacties op “Turning the brain green - oplossingen voor klimaatverandering

Plaats een reactie


*