Page content

8 Gewoontes die je niet gelukkig maken

We streven allemaal geluk na. De een gaat dat beter af dan de ander. Dat we er zelf invloed op hebben is duidelijk. En er bestaan zelfhulpboeken en tips om aan je geluk te werken. En allemaal hebben we daar wel eens naar gekeken. Ook ik heb er diverse malen over gepubliceerd op deze website. Maar wat moet je nou vooral níét doen als je geluk nastreeft? We delen acht gewoontes die niet gelukkig maken.

  1. Je laten leiden door extrinsieke doelen

Een grote berg geld, een tot in de puntjes verzorgd uiterlijk en een dikke auto voor de deur. Als dat de enige doelen zijn die je nastreeft dan is de kans groot dat je je niet helemaal happy voelt. Want hoe cliché het misschien ook klinkt: geluk zit vanbinnen. Niet in materiële zaken als een auto of geld. Wie geluk nastreeft kan zich dus beter focussen op intrinsieke doelen zoals persoonlijke ontwikkeling en het verkrijgen van (nieuwe) bevoegdheden.

  1. Continu bevestiging zoeken bij anderen

‘Tuurlijk is het leuk als anderen zeggen dat je goed bezig bent of een leuke persoonlijkheid hebt. Maar continu die bevestiging bij anderen zoeken maakt je niet gelukkig. De enige persoon waarvan je die bevestiging écht nodig hebt ben je zelf. Een ander punt is het maken van keuzes. Je kunt beslissingen altijd af laten hangen van andere mensen, maar wat je dan doet, is de controle uit handen geven. Maak keuzes waar je zélf gelukkig van wordt en leer vertrouwen op je eigen intuïtie.

  1. Wachten op toekomstige redding

Een andere gewoonte die niet gelukkig maakt is denken dat je pas gelukkig bent op het moment dat je een bepaald doel hebt bereikt. Bijvoorbeeld: ‘als ik straks vijf kilo lichter ben dan ben ik eindelijk gelukkig’. Of ‘als ik straks in een andere stad woon wordt alles beter en ben ik vast niet meer eenzaam’. Maar helaas werkt het vaak niet zo. Als je die vijf kilo eenmaal kwijt bent krijg je misschien een nieuw doel. Nóg 3 drie kilo eraf. En wat nou als je je ook eenzaam voelt in een nieuwe stad? “Happiness is not something you postpone for the future, it is something you design for the present”, zei de Amerikaanse auteur Jim Rohn. Wacht dus niet op toekomstige ‘redding’ maar zoek geluk in de dingen die er nú zijn.

  1. Valse verwachtingen hebben

Het is heel normaal dat je verwachtingen hebt over toekomstige gebeurtenissen of reacties van mensen uit je omgeving. Maar er zit wel een risico aan verbonden. Want als de dingen anders uitpakken dan je verwacht, dan is de kans groot dat je teleurgesteld bent, of zelfs boos. En dat maakt je natuurlijk niet gelukkig. Om jezelf te beschermen kun je (valse) verwachtingen beter proberen los te laten. Zo kan iets ook niet tegenvallen.

  1. Je (negatieve) gedachten serieus nemen

Een groot deel van de gedachten die we dagelijks hebben zijn negatief van aard. Nu is dat op zich helemaal niet zo’n ramp. Negatieve gedachten mogen er best zijn. Je moet ze alleen niet te serieus nemen. Gedachten als ‘je bent niet goed genoeg’ zijn namelijk niet de waarheid. Het is gewoon wat jij op dat moment denkt. En dat betekent dus dat het niet de omstandigheden zijn die je ongelukkig maken, maar je (negatieve) gedachten.

  1. De focus leggen op wat je mist

Er zullen altijd dingen in je leven zijn die je wel hebt (bijvoorbeeld een uitdagende baan die bij je past en lieve vrienden) en dingen die je niet hebt (zoals een leuke vriend of vriendin). Maar jij bepaalt hoe je daarmee omgaat. De focus leggen op wat je mist gaat je waarschijnlijk niet gelukkig maken. Focus je liever op de dingen die je wél hebt en die wél goed gaan. Die partner komt vanzelf wel. En zo niet? Then that’s what it is. De sleutel tot geluk is niet om van je ‘problemen’ af te komen maar met ze te leren leven.

Lees verder op bedrock.nl. Leestijd 3 minuten.

Trefwoorden: geluk, happyness, gewoontes, gelukkig, maatschappelijk

Comment Section

0 reacties op “8 Gewoontes die je niet gelukkig maken

Plaats een reactie


*