Page content

5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Het was onlangs uitgebreid in het nieuws: deze zomer kunt u veel overlast verwachten van wespen. Door het hele land worden opvallend veel koninginnen waargenomen, maar ook het aantal darren (mannetjeswespen) is meer dan normaal. Door de relatief milde winter hebben veel wespen de kou overleefd en is er waarschijnlijk een ‘tweede generatie’ ontstaan. In alle provincies worden wel 4 tot 6 keer meer wespen gespot dan gemiddeld over de afgelopen 4 jaar. Volgens NatureToday.com en de Wageningen Universiteit is het aantal wespen vooral groot in Gelderland, Noord-Brabant en Noord- & Zuid-Holland.

Als er overlast ontstaat …

Of er daadwerkelijk grote overlast ontstaat is nog niet zeker. Als er de komende weken harde regenbuien ontstaan, kan dat veel wespen uitroeien. De weersvoorspellingen zijn echter op korte termijn gunstig voor de wesp. Momenteel zijn de meeste wespennesten nog niet groot, maar er zijn er ook die inmiddels het formaat van een tennisbal hebben. Dat kan betekenen dat eind juni de eerste overlast gaat ontstaan. Hieronder 5 tips om u te weren tegen de wesp.

  1. De tip die iedereen kent maar die soms moeilijk is om uit te voeren: niet bewegen, niet slaan. Slaande bewegingen wekken agressie bij de wesp op. Als u dan toch besluit om de strijd aan te gaan, weet waar u aan begint en hanteer een goed slagwapen, bijvoorbeeld een badmintonracket. Krijgt u gelijk wat lichaamsbeweging. Bedenk wel dat een wesp meestal veel familie heeft.
  2. Lok ze naar een plek waar u geen last van ze heeft. Dat kan met zoetigheid. Zet een schoteltje siroop ergens in een hoek of geef ze een stukje meloen cadeau. Onder het motto: leven en laten leven.
  3. Verdrijf ze met rook. Dat kan met wierook of een walmende barbecue. Een pijp, sigaar of sigaret opsteken willen wij, gelet op de nadelige neveneffecten, niet aanbevelen.
  4. Verdrijf ze met intense geuren. Wierook, citronella, een gesnipperde ui, een stevig geurkaarsje, een tak van een tomatenplant, ze hebben er een hekel aan. Maar ook een bakje azijn met wat kruidnagels erin, verse munt, een bakje water met ammoniak of de geur van gebrande koffie jaagt ze weg.
  5. Wespen kunnen slecht tegen de reflectie van in de zon glinsterende dingen. Zet bijvoorbeeld zakken bevroren water op tafel of hang een zak ijsblokjes bij uw deur. Zolang het niet smelt, zit u veilig. Een andere optie is om koperen muntjes op tafel te leggen. U heeft vast wel wat eurocentmuntjes hiervoor over.

Overgenomen van theoptimist.nl.

Trefwoorden: wespen, overlast, koninginnen, darren, wespenplaag

Comment Section

0 reacties op “5 Tips om iets tegen de komende wespenplaag te doen

Plaats een reactie


*